5 geriausi ir blogiausi maisto produktai odai

Grožis Mityba

Uždegimas – vienas didžiausių odos problemų sukėlėjų.

Mes gerai žinome, kuomet prasideda uždegimas kūno išorėje, tačiau svarbu suvokti, kad iš tiesų problemos prasideda pačiame kūne.

Uždegimas viduje gali prasidėti dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, dėl prastų mitybos įpročių, toksinų aplinkoje, pernelyg didelio imuninės sistemos aktyvumo (alergijų, autoimuninių ligų), virškinimo problemų ir net hormonų disbalanso.

Aukštas uždegimiškumo lygis organizme gali sąlygoti įvairias sveikatos problemas įskaitant odos uždegimą. Vienas iš paprasčiausių būdų kovoti su uždegimu – valgyti daugiau maisto produktų, kurie jį mažina ir eliminuoti tuos produktus, kurie jį didina.

Tačiau koks maistas mažina uždegimą? Ir dar svarbiau – koks yra uždegimus skatinantis maistas?

Odos sveikatai ypač didelį poveikį turi tai, ką mes valgome. Galite galvoti, kad mityba daro įtaką jūsų sveikatai ir svoriui, tačiau tinkami maisto produktai gali pagerinti jūsų odos būklę ir sumažinti uždegimą.

5 uždegimą skatinantys maisto produktai

Cukrus yra visur. Pabandykite apriboti apdorotų maisto produktų, desertų ir įvairių užkandžių, kuriuose daug cukraus, vartojimą. Geriau rinkitės vaisius.

Pieno produktai skatina uždegiminius procesus organizme. Pienas (ir kiti pieno produktai) yra dažnas alergenas, kuris gali išprovokuoti uždegimą, virškinimo problemas, aknę, odos bėrimus ir net kvėpavimo sunkumus.

Ant grilio kepta ir perkepta mėsa skatina senėjimo procesus ir uždegimiškumą. Mėsos gaminimas aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, ant grilio, didina glikozidų galutinius produktus (taip pat žinomus kaip AGE). Tai yra priežastis, dėl kurios mūsų oda tampa mažiau elastinga, tad mes pradedame greičiau raukšlėtis ir senti. Be to, tyrimai rodo, kad aukštoje temperatūroje apdorota mėsa gali tapti kancerogenu. Apribokite raudonos mėsos vartojimą, valgykite daugiau žolėdžių gyvūnų mėsos ir jos nepervirkite.

Rafinuoti grūdai turi labai mažai skaidulų ir aukštą glikeminį indeksą. Jie yra visur: balti ryžiai, balti miltai, balta duona, makaronai ir įvairios bandelės. Pabandykite pakeisti juos minimaliai apdorotais pilnais grūdais arba apskritai jų nevartokite, o vietoje to valgykite daugiau daržovių!

Trans riebalai ir kepimui skirti aliejai, pavyzdžiui, “augalinis aliejus,” sojos, kukurūzų ir medvilnės sėklų aliejai skatina uždegimą. Trans riebalai slepiasi kaip “hidrinti” arba “iš dalies hidrinti” aliejai. Šie aliejai dažnai naudojami paruoštame maiste, kadangi jie yra nebrangūs ir gali ilgiau išlaikyti produktus parduotuvių lentynose, visgi šių aliejų reikėtų labiausiai vengti.

5 priešuždegiminiai maisto produktai

Uogos turi daug antioksidantų, kurie padeda apsaugoti nuo oksidacinės žalos, susijusios su uždegimiškumu ir priešlaikiniu senėjimu, ir ją panaikinti. Stenkitės valgyti ekologiškas uogas, kadangi sudėtinga nuplauti pesticidus, kuriais jos apipurškiamos.

Saldžios bulvės yra puikus kompleksinių angliavandenių, skaidulų, betakarotino, mangano bei B6 ir C vitaminų šaltinis, šios bulvės iš tiesų padeda gydyti uždegimus.

Imbieras turi labai daug sveikatai naudingų savybių. Kai kurios jų padeda mažinti uždegimą ir kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Maiste naudojamas imbieras ar arbata su imbieru yra puikus bet kurios dietos papildas.

Laukinė Aliaskos lašiša turi priešuždegiminių omega 3 riebalų rūgščių ir antioksidantų astaksantinų. Rinkitės laukinę žuvį, o ne augintą fermoje, nes laisvėje augusi žuvis nepatiria uždegimiškumą skatinančių aplinkos toksinų ir turinti didesnę vertę mitybos požiūriu.

Kryžmažiedės daržovės – brokoliai, briuselio kopūstai, kalafijorai, kopūstai turi ypač daug antioksidantų. Jie natūraliai detoksikuoja ir gali padėti organizmui atsikratyti žalingų junginių.

Tai tik keli puikių, priešuždegiminių maisto produktų pavyzdžiai. Vartodami daugiau sveikų maisto produktų ir vengdami uždegimą skatinančiųjų, jūs padėsite pašalinti odos uždegimo priežastis.