Mityba ir gliukozės reguliavimas – misija įmanoma!
Reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje yra labai svarbu bendrai sveikatai, ypač žmonėms, sergantiems II tipo diabetu arba turintiems riziką juo susirgti. Tinkamas maisto pasirinkimas gali padėti išlaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje, išvengti jo šuolių ir kritimų bei palaikyti ilgalaikę sveikatą. Čia pateikiami maisto produktai, kurie geriausiai reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje: • Pilno grūdo produktai, pavyzdžiui: avižos, […]
14 paprastų, bet gerai veikiančių, viršsvorio mažinimo taisyklių!
Albertas Skurvydas, habilituotas biologijos mokslų daktaras, Vilniaus universiteto profesorius, pasidalino 14 paprastų, bet gerai veikiančių viršsvorio mažinimo taisyklių! Taigi, pirmoji, „Auksinė“ antsvorio ir nutukimo mažinimo pirmoji taisyklė – mitybos ir fizinio aktyvumo derinimas. Antroji taisyklė – laipsniškas kūno svorio sumažinimas (pvz., per 6 mėnesius apie 10-20 %). Trečioji taisyklė – įsipareigojimas sau, kad „reikia sumažinti […]
Garsus mitybos specialistas siūlo keisti požiūrį į antsvorį: atsisakau švęsti nutukimą
„Šiandien gyvename trečiojoje žmogaus mitybos eroje, kai didžioji dalis to, ką valgome, yra tik panašu į maistą, tai – vadinamasis perdirbtas maistas. Matome, kokią ligą tai sukėlė, kokį ekologinį poveikį tai daro“, – LRT.lt portalui sako fizinio aktyvumo ir mitybos mokslininkas dr. Colinas Robertsonas iš Didžiosios Britanijos. Pasak specialisto, vienas iš septynių pagrindinių sveiko ir […]
Navikas veikia tyliai
„Mes automobilius į techninę apžiūrą vežame dažnai. Kartą per metus ar dvejus. Bijome, kad jeigu automobilis suges, taisymas kainuos tikrai brangiau. Taip pat yra su mūsų sveikata“, – teigia Nacionalinio vėžio instituto (NVI) gydytojas chirurgas onkologas doc. dr. Audrius Dulskas. L.S. pašnekovas primena, kad kitaip nei anksčiau profilaktiniai tyrimai dėl storosios žarnos vėžio neturėtų baiminti. […]
Dietologė: kaip per Velykas pasilepinti nepadarant žalos savo sveikatai
Nors Lietuvoje tradiciškai per Velykas nuo maisto „lūžta stalai“, tiek per šventes, tiek ištisus metus reikia nepamiršti maitintis sveikai. Kokias sveikatai palankios mitybos taisykles turime prisiminti sėsdami prie šventinio stalo, pasakoja ekspertės. Norint Velykas paminėti sveikatai palankesniu būdu, nereikia griežtai riboti savo maitinimosi įpročių ar pradėti laikytis dietų. Tačiau yra svarbu stebėti suvartojamo maisto porcijas […]
Šviežios sultys pigiau: receptai ir patarimai, kaip jas spausti namuose
Žiemai jau gerokai įpusėjus, daugelis jaučia vitaminų ir saulės trūkumą. Vienas iš natūralių būdų pastiprinti imunitetą – gerti šviežiai spaustas vaisių arba daržovių sultis. Tačiau tokio gėrimo stiklinė kavinėje gali kainuoti 3 ir daugiau eurų. Tuo tarpu namuose už tokią pačią sumą galima pasigaminti bent 4 kartus didesnį sulčių kiekį. Tai, jog lietuviai žiemą aktyviai […]
Kaip išsirinkti silkę? Naudingi patarimai
Sūdyta, marinuota, su aliejumi ar be, su majonezu ar grybais, riešutais, razinomis. Gausybė silkių parduotuvių lentynose, kokią rinktis, kad būtų skanu ir maistinga? „Sveikatai palankus“ įkūrėja, sveiko maisto technologė Raminta Bogušienė dalinasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką silkę, o po to gaminant – jos nesugadinti. Žuvies nauda neabejojama Visa riebi žuvis – puikus omega-3 riebalų rūgščių […]
Sveikatos problemos prie šventinio stalo: kaip jų išvengti?
Sutrikęs virškinimas, galvos ar pilvo skausmai, jo spazmai, pūtimas, apsinuodijimas, padidėjęs skrandžio rūgštingumas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, alerginės reakcijos – problemos, kuriomis šventiniu laikotarpiu dažniausiai skundžiasi žmonės. Vaistininkė G. Šimkė įvardija šių negalavimų priežastis ir galimas pasekmes bei pataria, kaip komplektuoti vaistinėlės turinį, kad būtumėte pasiruošę suteikti pirmąją pagalbą. „Sveikatos problemos pasireiškia dėl saiko trūkumo […]