Vos 30 kasdienių produktų gali apsaugoti nuo amžiaus ligų

Mityba Sveikata

Nuo salotų, aitriosios paprikos ir baklažanų iki viso grūdo kruopų, braškių, svogūnų ar net juodo šokolado. Tai tik keletas produktų iš trisdešimties, kurie sudaro Smartfood mitybos pagrindą. Juos įtraukus į savo valgiaraštį, be draudimų mėgautis maistu ir griežtų mitybos planavimų, išsaugosite kūno linijas bei sveikatą.

Širdies bei kraujagyslių ligos, vėžys ir nutukimas – pagrindinės šiuolaikiniam žmogui gresiančios ligos. Ieškodami jų priežasčių ir gydymo būdų, pasaulio mokslininkai vis dažniau kreipia žvilgsnį į pasikeitusią žmonių mitybą. Todėl italų rašytoja Eliana Liotta, genetikas Pier Giuseppe Pelicci ir mokslininkė, mitybos ekspertė Liucilla Titta suvienijo jėgas tam, kad atskleistų praktiškus sprendimus, ką, kaip ir kiek valgyti, jeigu norime gyventi ilgai. Nauja leidyklos „Alma literra“ išleista knyga „Smartfood – sveika mityba“ – tai pirmoji mitybos teorija paremta knyga, pažymėta mokslo ženklu.

Kas sieja maistą ir genetiką, medžiagų apykaitą ir vėžį, patiekalų gaminimo būdus ir ilgaamžiškumą? Į šiuos klausimus atsakymus rado Italijos mokslininkai. Atlikę nesuskaičiuojamą daugybę mokslinių tyrimų, jie sukūrė mitybos sistemą, kuri be didelių valios pastangų leidžia ne tik išvengti sunkiai pagydomų ligų, bet ir sulėtinti senėjimo procesus.

Paklausta, kokių pokyčių gali tikėtis skaitytojai, E. Liotta tvirtina, kad šioje revoliucingoje knygoje skaitytojams pateikiami patikimi faktai bei aiškus kelių žingsnių metodas, kuris gali iš esmės pakeisti požiūrį į savo kūną.

„Susidorosite su papildomais kilogramais, užkirsite kelią vėžiui, širdies ir kraujagyslių, metabolizmo ligomis. Dabar jau žinoma, kad kai kurie maisto produktai prilygsta vaistams, pajėgsiantiems išgydyti ir apsaugoti organizmą. Protingas maistas pasotina, neleidžia kauptis riebalams, saugo nuo ligų ir prailgina gyvenimą“, – pasakoja E. Liotta.

Smartfood mitybos teorija siūlo nuosekliai gerinti savo savijautą remiantis dviejų fazių planu: Start ir Smart. Pirmajame etape aprašomas ir pasiūlomas savo kūno masės, sveikatos ir mitybos įpročių įvertinimas, o antrajame – pristatomi praktiški teorijos taikymo būdai ir kasdienės mitybos receptai bei rekomendacijos, kaip pildyti mitybos dienoraštį, priprasti prie naujų skonių ir nepasiduoti nusižengus taisyklėms.

Pasak autorių, minimi trisdešimt Smartfood maisto produktų yra ypatingi, tačiau juos galima rasti daugelyje parduotuvių. Be to, nors knygoje pirmenybė teikiama augalinės kilmės produktams, Smarfood mitybos planas neverčia atsisakyti nei duonos ar makaronų, nei gyvulinės kilmės baltymų.

Maisto ir organizmo DNR ryšį tyrinėjančių mokslininkų tyrimų rezultatus papildo italų rašytojų talentas, todėl knyga aktuali tiek sveikos mitybos principais besidomintiems skaitytojams, tiek tiems, kurie planuoja keisti valgymo įpročius.

E. Liotta yra ne tik žurnalistė, tačiau ir mokslinės informacijos populiarintoja, turinti nuolatinę rubriką apie mitybą Italijos nacionalinės žinių televizijos laidoje. Tyrėjas, gydytojas ir genetikas P. G. Pelicci yra Milano universiteto bendrosios ir klinikinės patologijų studijų profesorius. Pasaulyje išgarsėjo atradęs pirmąjį molekulinį vaistą. Trečioji knygos autorė, mokslininkė ir mitybos specialistė L. Titta, yra Milano Europos onkologijos instituto Smartfood projekto koordinatorė, tirianti mitybos įtaką sveikatai. Prieš metus „Smartfood – sveika mityba“ tapo viena iš 50-ies labiausiai perkamų knygų Italijoje.